Public Image Limited
Bašta SKC-a, Beograd
13. jun 2013.

14. jun 2013.

 
 
 
  Kada sam čuo da će Public Image Limited ponovo svirati u Beogradu, mojoj sreći nije bilo kraja. Posle izuzetnog nastupa prošle godine na Belgrade Calling Festivalu, producentska kuća "Avalon" uspela je ponovo da dovede Johna Lydona i njegove pajtaše iz grupe PIL.

I dalje nisam promenio mišljenje o tom koncertu a ni o novom albumu grupe, pa sam naoružan antikišnim sredstvima krenuo da se susretnem sa legendom.
Ulaz u baštu se odvijao u sasvim dobrim uslovima tako da sam se parkirao pred samom binom da bi što bolje video i čuo moje omiljene muzičare.
Tačno u 21:30 pomakla se žičana ograda i na scenu su izašli John Lydon, gitarista Lou Edmonds, basista Scott Firth i bubnjar Bruce Smith, muzičari koji sačinjavaju najnoviju postavu grupe PIL.



Iako smo se nadali set listi koja je bila u Zagrebu prošle noći, dobili smo malo izmenjen repertoar. Nedostajala je uvodna "Four Enclosed Walls" (sa albuma Flowers of Romance) tako da je Lydon odmah krenuo sa pesmom "Albatross" (sa Metal Box albuma). Obučen u robijaško odelo sa sve sivim prugama i natpisom CRAIGHEAD COUNTY JUVENILE crvenim slovima na leđima, Lydon nije krio da se poprilično ukrupnjao ali ni to ni žuta kresta na glavi nisu mogle da umanje jačinu nastupa koji je sledio. Sledio je i pozdrav Srbiji a posle poprilično atonalnog "Albartross"-a, grupa je krenula u melodičnijiu numeru "Deeper Water" (sa poslednjeg albuma This Is PIL objavljenog 2012. godine) gde su prisutni mogli i da pevaju refren.



Čuda koja su činili članovi grupe, koji su i pevali prateće vokale, nisu prestajala! Posebno se isticao otkačeni gitarista Lou Edmonds, onako dugokos i isposnički mršav, koji je baratao bendžom, turskim Sazom, gitarom, čak i svirao gudalom u jednoj numeri. Lydon je dobio i cvet iz publike, koji je pomirisao i vratio. ”This is historic event”, rekao je.
Kreće "Memories", a Lou divlja li divlja. Savršeno! Zatim za njom i "Reggie Song" (sa poslednjeg albuma) i Lou ponovo uzima u ruke Saz, instrument na kome stvašta izvodi. Sledi rokerska "Disappointed", a nakon nje "Warrior", opet sa Sazom. “Gde smo mi to”, viče Lydon, ”jeste li i vi ratnici?”



I napokon evo i dugo očekivane "Flowers of Romance" gde Lou gudalom svira po bendžu. E, ovo je trebalo videti da bi se moglo poverovati. Za to vreme basista svira klavijature, pa prelazi na električni kontrabas.
Publika dostiže tačku ključanja! Naravno oko mene je bilo tipova koji su vikali, ”Punk’s not Dead”, i “Cunt” Lydonu, kao da vreme panka nije bilo davno i pokušavali da ga isprovociraju. Bilo je još “gubljenja” u jednom delu publike, koja prevazilazi granicu ne samo dobrog već bilo kakvog ukusa. Bilo je pokušaja pogoa i šutke no oni se nisu slavno završili. Činjenica da ipak nije bilo previše ljudi omogućila je onima koji su kupili karte (i to po povoljnim cenama) da uživaju u koncertu.



"One Drop", singl sa novog albuma jako je dobro prošao kod publike što samo pokazuje koliko je album dobar. Nadao sam se da će ga biti u prodaji na samom koncertu ali nažalost ništa od toga. Neki drugi put!
Kreće pesma za koju neki kažu da je "Death Disco" a meni se čini da je "Swan Lake". Na jak ritam Lou Edmonds ubacuje temu iz "Labudovog Jezera" Petra Iljiča Čajkovskog. Izuzetno dobro!
A onda ono što je ponovo sve oduševilo - "This Is Not a Love Song". Opšta pomama i pevanje u publici se nastavila kada su PIL grunuli u debitantski singl "Public Image" iz 1978. godine. Alarm, alarm, alarm... Da tako počinje pesma, uh, nažalost kratko traje prema ostalim izvedenim pesmama.



Nakon ove stvari, grupa se povlači sa bine na kratak odmor i ubrzo se vraća na bis. Kreću sa poslednjom pesmom sa poslednjeg albuma "Out In The Woods", koja ide krautrock motorik ritmom i drma celu publiku.
No, zatim za njom sledi čuvena numera "Rise". Svi pevaju "I could be wrong, I Could be Right…." i refren "Anger is an Energy" koji zdušno ponavljaju sa Johnom Lydonom. Za kraj kreće nešto potmulo i jako što ritmički udara u pleksus i trese noge u nogavicama. To je pesma "Open Up" koju je Lydon snimio sa grupom Leftfield, ovde u verziji grupe PIL. Uh, dobro su nas razdrmali. Svi su pevali sa Johnyjem.



Po završetku pesme Lydon je zahvalio publici i poželeo laku noć i dobro veče(!). Ponovila se priča sa cvetom, kojeg miriše, stavlja u donji veš, a zatim vraća nazad. Ludilo!!!
Zatim svi odlaze sa bine i ne vraćaju se više. Koncert je trajao sat i 45 minuta. Taman toliko koliko je bilo potrebno. Svaka čast momci!
Odoše oni a i mi svako svojim putem u noć.

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketić
Foto & video - Nebojša Mićković

 
 

koncerti


Vlada Divljan & Ljetno Kino
Bašta SKC-a
07.06.2013.




Depeche Mode
Ušće
19. maj 2013.




Dado Topić & TAT
Sava Centar
17.05.2013.




Zemlja gruva
"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.